RCF / RPM Kalkylator

De flesta moderna centrifuger har automatisk visning av RPM och vilket RCF det motsvarar med aktuell rotor. Vet man inte det så måste man räkna ut vilket RPM man måste köra med för att få önskat RCF (med given radie). För att förenkla för dig har vi gjort en liten automatisk kalkylator där du kan räkna ut det enkelt.

042-300 91 30

Frågor? Ring kundtjänst

  • ”G”, ”g-talet” eller RCF (Relative Centrifugal Force) är det viktiga för att få en repeterbar centrifugering oavsett på vilken centrifug man kör sitt prov.
  • RCF beror på rotorns varvtal och avståndet från centrum av motorns mittpunkt och botten på provröret.
  • Tillverkarna av centrifugerna anger max RPM (vavtal – Rounds Per Minute) och max RCF  för sina rotorer, de brukar även ange radie för rotorn.
  • Har du inte automatisk RCF uträkning och inte vet radien på rotorn måste du mäta denna. Radien mäts från centrum av rotorn rakt ut till botten av röret (den man brukar använda är R-max=max radien från mitten till botten av röret, se bild).
  • För att använda kalkylatorn anger du först radien och därefter RPM eller RCF.

Har du lagt till produkter till ”Mina produkter” så glöm inte skicka iväg din pris- eller produktförfrågan också. Skapa gärna ett konto så sparas alla dina förfrågningarna under ”Mitt konto” sidan.